Adulteration in Food stuffs๐ŸŠ๐ŸŽ๐Ÿ

            Common food Adulteration in India

                                                     


So, the first question arising in everyone's mind is what is Adulteration?

Adulteration is the process of adding unwanted substances to the food with similar appearance for making more profit .Adulteration is the most common process today and the most adulterated food product is milk.


List of most common adulterants in India are:

Milk-



The most common adulterant include Milk. It is adulterated by addition of water, chalk, Urea, caustic soda and skimmed milk, while khoya is adulterated with refined oil and paper. Drinking this milk can cause great harm to our body including stomach.

Vegetables-


Now in vegetable too alteration happen , It is now seen as shiny coating in vegetable this shiny coating can be formed of chemical dye know as carcinogenic. It harm our body very much. Vegetable seller do this in order to gain more profit, but they don't think how much they harm our body.


Honey-

Almost everyone like honey in form of medicine or just for taste. Who had ever thought that we human beings would also do adulteration in honey. In honey some chemicals are fixed to improve its taste and make it more sweet, but due to addition of these chemicals its purity is lost and its of no use now. 

Butter-


Butter can also be adulterated by adding water to make it dilute or by using cheaper oil like palm oil and soyabean oil, by doing this they can gain more profit. 



I think that from doing all these we must gain more profit but by damaging everyone's health we cant gain anything, One day the people who all are doing all this adulteration will be ashamed of themselves. So I wish that all these adulteration goes down and the people who are doing this should soon be behind the bars.


Thank You.

Translation in Hindi:

เคญाเคฐเคค เคฎें เค†เคฎ เคญोเคœเคจ เคฎें เคฎिเคฒाเคตเคŸ

                        

เคคो, เคนเคฐ เค•िเคธी เค•े เคฆिเคฎाเค— เคฎें เคธเคฌเคธे เคชเคนเคฒा เคธเคตाเคฒ เคฏเคนी เค‰เค เคคा เคนै เค•ि เคฎिเคฒाเคตเคŸ เค•्เคฏा เคนै?

เคฎिเคฒाเคตเคŸ เค…เคงिเค• เคฒाเคญ เค•เคฎाเคจे เค•े เคฒिเค เคธเคฎाเคจ เค‰เคชเคธ्เคฅिเคคि เค•े เคธाเคฅ เคญोเคœเคจ เคฎें เค…เคตांเค›िเคค เคชเคฆाเคฐ्เคฅों เค•ो เคœोเคก़เคจे เค•ी เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เคนै। เคฎिเคฒाเคตเคŸ เค†เคœ เคธเคฌเคธे เค†เคฎ เคช्เคฐเค•्เคฐिเคฏा เคนै เค”เคฐ เคธเคฌเคธे เค…เคงिเค• เคฎिเคฒाเคตเคŸी เค–ाเคฆ्เคฏ เค‰เคค्เคชाเคฆ เคฆूเคง เคนै।


เคญाเคฐเคค เคฎें เคธเคฌเคธे เค†เคฎ เคฎिเคฒाเคตเคŸिเคฏों เค•ी เคธूเคšी เคนैं:


เคฆूเคง-


เคธเคฌเคธे เค†เคฎ เคฎिเคฒाเคตเคŸी เคฆूเคง เคฎें เคถाเคฎिเคฒ เคนैं। เค‡เคธเคฎें เคชाเคจी, เคšाเค•, เคฏूเคฐिเคฏा, เค•ाเคธ्เคŸिเค• เคธोเคกा เค”เคฐ เคธ्เค•िเคฎ्เคก เคฎिเคฒ्เค• เคฎिเคฒाเคฏा เคœाเคคा เคนै, เคœเคฌเค•ि เค–ोเคฏे เคฎें เคฐिเคซाเค‡ंเคก เค‘เคฏเคฒ เค”เคฐ เคชेเคชเคฐ เคฎिเคฒाเคตเคŸी เคนोเคคे เคนैं। เค‡เคธ เคฆूเคง เค•ो เคชीเคจे เคธे เคชेเคŸ เคธเคนिเคค เคนเคฎाเคฐे เคถเคฐीเคฐ เค•ो เคฌเคนुเคค เคจुเค•เคธाเคจ เคนो เคธเค•เคคा เคนै।


เคธเคฌ्เคœिเคฏां-


เค…เคฌ เคธเคฌ्เคœी เคฎें เคญी เคฌเคนुเคค เคฌเคฆเคฒाเคต เคนोเคคा เคนै, เค‡เคธे เค…เคฌ เคธเคฌ्เคœी เคฎें เคšเคฎเค•เคฆाเคฐ เคฒेเคช เค•े เคฐूเคช เคฎें เคฆेเค–ा เคœाเคคा เคนै। เค‡เคธ เคšเคฎเค•เคฆाเคฐ เคฒेเคช เค•ो เคฐाเคธाเคฏเคจिเค• เคกाเคˆ เค•े เคฐूเคช เคฎें เคœाเคจा เคœा เคธเค•เคคा เคนै เคœिเคธे เค•ैंเคธเคฐเค•ाเคฐी เค•े เคฐूเคช เคฎें เคœाเคจा เคœाเคคा เคนै। เคฏเคน เคนเคฎाเคฐे เคถเคฐीเคฐ เค•ो เคฌเคนुเคค เคจुเค•เคธाเคจ เคชเคนुंเคšाเคคा เคนै। เคธเคฌ्เคœी เคตिเค•्เคฐेเคคा เค…เคงिเค• เคฒाเคญ เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคเคธा เค•เคฐเคคे เคนैं, เคฒेเค•िเคจ เคตे เคฏเคน เคจเคนीं เคธोเคšเคคे เค•ि เคตे เคนเคฎाเคฐे เคถเคฐीเคฐ เค•ो เค•िเคคเคจा เคจुเค•เคธाเคจ เคชเคนुंเคšाเคคे เคนैं।



เคถเคนเคฆ-
                                         



เคฒเค—เคญเค— เคนเคฐ เค•ोเคˆ เคฆเคตा เค•े เคฐूเคช เคฎें เคฏा เคธिเคฐ्เคซ เคธ्เคตाเคฆ เค•े เคฒिเค เคถเคนเคฆ เคชเคธंเคฆ เค•เคฐเคคा เคนै। เค•िเคธเคจे เค•เคญी เคธोเคšा เคฅा เค•ि เคนเคฎ เค‡ंเคธाเคจ เคญी เคถเคนเคฆ เคฎें เคฎिเคฒाเคตเคŸ เค•เคฐेंเค—े। เคถเคนเคฆ เคฎें เค•ुเค› เคฐเคธाเคฏเคจों เค•े เคธ्เคตाเคฆ เค•ो เคธुเคงाเคฐเคจे เค”เคฐ เค‡เคธे เค”เคฐ เค…เคงिเค• เคฎीเค ा เคฌเคจाเคจे เค•े เคฒिเค เคคเคฏ เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै, เคฒेเค•िเคจ เค‡เคจ เคฐเคธाเคฏเคจों เค•े เค…เคคिเคฐिเค•्เคค เค‡เคธเค•ी เคถुเคฆ्เคงเคคा เค–ो เคœाเคคी เคนै เค”เคฐ เค…เคฌ เค‡เคธเค•ा เค•ोเคˆ เคซाเคฏเคฆा เคจเคนीं เคนै।



เคฎเค•्เค–เคจ-

                                          
       

เคฎเค•्เค–เคจ เค•ो เคชเคคเคฒा เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคชाเคจी เคกाเคฒเค•เคฐ เคฏा เคคाเคก़ เค•े เคคेเคฒ เค”เคฐ เคธोเคฏाเคฌीเคจ เค•े เคคेเคฒ เคœैเคธे เคธเคธ्เคคे เคคेเคฒ เค•ा เค‰เคชเคฏोเค— เค•เคฐเค•े เคญी เคฎिเคฒाเคตเคŸ เค•ी เคœा เคธเค•เคคी เคนै, เคเคธा เค•เคฐเคจे เคธे เคตे เค…เคงिเค• เคฒाเคญ เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐ เคธเค•เคคे เคนैं।





เคฎुเคे เคฒเค—เคคा เคนै เค•ि เค‡เคจ เคธเคญी เค•ो เค•เคฐเคจे เคธे เคนเคฎें เค…เคงिเค• เคฒाเคญ เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐเคจा เคšाเคนिเค เคฒेเค•िเคจ เคนเคฐ เค•िเคธी เค•े เคธ्เคตाเคธ्เคฅ्เคฏ เค•ो เคจुเค•เคธाเคจ เคชเคนुंเคšाเค•เคฐ เคนเคฎ เค•ुเค› เคญी เคนाเคธिเคฒ เคจเคนीं เค•เคฐ เคธเค•เคคे เคนैं, เคเค• เคฆिเคจ เคœो เคฒोเค— เคฏเคน เคธเคฌ เคฎिเคฒाเคตเคŸ เค•เคฐ เคฐเคนे เคนैं เค‰เคจ्เคนें เค–ुเคฆ เคชเคฐ เคถเคฐ्เคฎ เค†เคเค—ी। เค‡เคธเคฒिเค เคฎैं เคšाเคนเคคा เคนूं เค•ि เคฏे เคธเคญी เคฎिเคฒाเคตเคŸ เค•เคฎ เคนो เคœाเคं เค”เคฐ เคœो เคฒोเค— เคเคธा เค•เคฐ เคฐเคนे เคนैं เค‰เคจ्เคนें เคœเคฒ्เคฆ เคนी เคธเคฒाเค–ों เค•े เคชीเค›े เคนोเคจा เคšाเคนिเค।

เคงเคจ्เคฏเคตाเคฆ ।









Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Different Types of Season in India⛅⛈

The most Important thing in Life: Time๐Ÿ•’

Last Day of the Year, bye-bye 2020.๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜